Skip to content

Tryckkalibrering

När man väljer instrument (normal) för tryckkalibrering behöver man veta hur noggrannheten på de objekt man ska kalibrera är specificerad.
Som exempel kan vi ta en manometer med mätområde 10 bar med spec 0,25%FS. Det betyder 0,25% av Full Skala d.v.s. 0,25% av 10 bar = 0,025 bar. Man har alltså ett max fel på 0,025 bar oavsett vilket tryck man mäter mellan 0 och 10 bar.
Här räcker det gott med en normal med onoggrannhet 0,05%FS för kalibrering.

Driften över tid är också viktigt. Additel inkluderar drift över 1 år i sina siffror. Om driften anges separat för objektet så måste man lägga till det felet för att få totala onoggrannheten på objektet eller kalibrera det oftare än en gång per år.

Nästa steg är att inventera vilka mätområden man har på sina objekt. Om det högsta trycket man behöver kalibrera är 50 bar och mätområdet på det minsta objektet är 1 bar så ska man tänka på hur lågt ner man behöver kalibrera 1 bar objektet. Om man kalibrerar det med 5 punkter så blir det lägsta trycket 0,2 bar.

Rent ut sagt så är det ett litet helvete att räkna på allt det här. Men jag har gjort det i 35 år så om du vill ha hjälp, ring mig på 0739-751922 eller mejla till tomas.lager@addsitu.se så hjälper jag dig.

För att nu välja bäst utrustning för dina behov ska du göra en lista på hur många objekt du har i de olika mätområdena. Resultatet kanske blir att du har många objekt med mätområde från 2 bar till 20 bar och väljer en automatisk fältkalibrator med elektrisk pump för tryck upp till 20 bar. För de andra objekten kan du köpa externa tryckmoduler till denna och använda manuella pumpar för de högre trycken och de riktigt låga trycken. Om du har få objekt inom några områden är det kanske bättre att kalibrera dem externt om du kan avvara dem.
Tilläggas bör att om man kalibrerar mycket låga tryck t.ex. renrumsgivare finns det mycket tid att vinna på att ha en automatisk fältkalibrator. Jag har kunder som säger att de vinner upp till 15min per objekt, eftersom låga tryck är pyssligt att ställa in manuellt.

Den enklast normalen för tryckkalibrering är fortfarande en referensmanometer med en pump för olika tryck. Idag finns digitala manometrar med onoggrannhet från 0,02% till 0,5%FS.
Handpumpar finns för tryck från några få Pascal till 200 bar med luft och upp till 4200 bar med olja.

För att förenkla arbetet finns idag kalibratorer för fältbruk som har en integrerad elektrisk pump. Det finns utföranden för att kalibrera låga tryck 0-100Pa och högre tryck ända till 70 bar.
Man bör se upp med vilken kapacitet pumpen har och om det går lätt att byta delar vid service.