Skip to content

Spårbar och ackrediterad kalibrering

All kalibrering handlar om spårbarhet. Det innebär att man testar sitt objekt mot något instrument (normal) som är bättre. Man brukar beskriva det som en pyramid där alla instrument är kalibrerade mot något som är bättre. Botten av pyramiden är givarna i verksamheten och toppen är nationella laboratorium t.ex. RISE i Sverige.
Som tumregel brukar man säga att den normal man använder ska vara minst 3 gånger och gärna 5 gånger bättre än objektet.

All kalibrering skall vara spårbar men ofta är kravet också att det instrument du använder ska vara kalibrerat på ett laboratorium som är ackrediterat enligt den internationella standarden ISO 17025.
Att laboratoriet är ackrediterat innebär att det har utarbetade rutiner för arbetet och dokumentationen, att personalen är utbildad, att utrustningen är ändamålsenlig och att miljön i laboratoriet är kontrollerad. Allting finns beskrivet i en manual och laboratoriet gör interna revisioner.
Ackrediteringen och tillsynen utförs av ett ackrediteringsorgan som i Sverige oftast är SWEDAC.
Men laboratorierna kan vara ackrediterade av ackrediteringsorgan i olika länder. SWEDAC (Sverige), UKAS (England), DAkkS (Tyskland), LNE (Frankrike), MIKES (Finland) eller NVLAP (USA) m.fl.

International Laboratory Accreditation Cooperation, ILAC är en paraplyorganisation för de olika världsdelarnas organisationer. En bilateral överenskommelse gör att det inte skall spela någon roll i vilket land man anlitar ett labb att utföra ISO17025 kalibrering. Men som allt annat här i världen så är man i händerna på den som ställer kraven.

Vilket ackrediterat laboratorium man ska välja för sin kalibrering beror på vad som ska kalibreras, priset och leveranstiden. Olika laboratorier är ofta bra på olika storheter t.ex. mekanik, el, frekvens, tryck, flöde, temperatur, fukt m.m. Addsitu kan hjälpa dig med vägledning och förmedla kalibrering.