Skip to content

Kalibrering av höga tryck

Förr i tiden var den vanligaste utrustningen för att kalibrera höga tryck en s.k. tryckvåg (dödviktsvåg) med en manuell skruvpump, kolv/cylinder och vikter. De används fortfarande som primärnormaler vid noggranna kalibreringar.
Vid användning i industrin med mycket kalibreringar gav det trötta armar att skruva och lyfta vikter. Man kunde även använda skruvpumpen med en mekanisk referensmanometer, men konstruktionen på dåtidens pumpar gav stora termiska effekter vilket gjorde att det tog lång tid för trycket att stabilisera sig. Idag finns pumpar med ny teknik som stabiliserar trycket snabbt och digitala manometrar med hög precision även vid höga tryck.

Senare kom utrustningar med pneumatiska controllers i kombination med hydraulförstärkare monterade i 19” rack. De underlättar arbetet, men är skrymmande och har en hög prislapp.

Additel Inc. var först med att ta fram en fältkalibrator med elektrisk pump och har sedan utvecklat sitt sortiment av automatiska fältkalibratorer.

Det senast tillskottet är en portabel tryckkalibrator ADT672 som passar lika bra till labbet som i fält för kalibrering av manometrar, transmittrar, givare och pressostater. Den har två kalibrerade områden, 200 bar och 700 bar, med onoggrannhet 0,01% eller 0,02% FS, och växlar område beroende av valt tryck. Reglering till 700 bar på 1 minut.

Externa tryckmoduler från 70 bar kan samverka med kontrollenheten och moduler med lägre eller högre tryck kan kopplas in för att mäta och samverka med manuella pumpar upp till 4200 bar.

Alla Additel instrument levereras ackrediterat kalibrerade med ISO17025 certifikat.